A hanyag tartás – egy új népbetegség?

5 lépés a hátfájás megszüntetéséhez

 

Sokan úgy gondolják, hogy a hanyag tartás „csak” esztétikai kérdés, vagy korral jár, esetleg örökölték az özvegypúpot. Ez azonban nem természetes állapot. A korosodás képéhez társuló görbe hát napjainkban egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korosztályban látható.

Mi az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes?

Az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes (angolul Forward Head Syndrome, FHS) a fej súlyának a váll elé helyezettségével alakul ki. (1) Kialakulásának folyamata:

 1. A fej előre helyeződése megváltoztatja a test súlypontjának a helyzetét.
 2. Ennek ellensúlyozására a felsőtest meggörnyed.
 3. A felsőtest elmozdulása kihat a medencére, a csípő kibillen.

Így az előretolt fejtartás nem csak a fej- és nyakfájásnak lehet az oka, hanem a hát és a derék területén jelentkező problémáknak is. Ezeket a panaszokat összefoglaló néven Előretolt Fejtartás Tünetegyüttesnek nevezzük.

A leggyakoribb tünetek:

 • fejfájás, migrén
 • egyensúlyzavar
 • nyakfájás
 • hátfájás
 • derékfájás
 • végtag rövidülés

Az előretolt fejtartás száznál több ízületet, izmok tucatjait érinti, felgyorsítja az ízületi kopást, beszűkíti a mozgási képességet. Csökkenti a tüdő és szív kapacitását, a fizikai teljesítőképeséget, rövidíti és rontja az életkilátásokat. Mindezt több friss tanulmány is alátámasztja.

 

Az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes az orvos-manuálterapeuta szempontjából

 

A tünetegyüttes oka elsődlegesen egy funkciózavar, mely a koponya és az 1. nyakcsigolya (C0-C1) mozgását érinti. Ennek következtében a fej akaratlagos visszahúzhatósága blokkolt, és gyakran a fej oldalra forgathatósága is. (2)

Ez az állapot tipikusan akkor alakul ki, amikor a fej hirtelen kilendülése következtében az ízületi felszínek egymáshoz képest kóros mértékben elmozdulnak (pl. ostorcsapás jelenség). Ebben a megfeszült állapotban és a nem megfelelő helyen rögzült szalagok következtében a fej súlya nem az optimális helyen terheli az Atlasz csigolyát. Ez a statikai rendellenesség kihat a gerincoszlopra is, lépésről lépésre okoz további káros következményeket. Olyan ez, mintha a függőleges láncsorban elforgatnánk a legfelső láncszemet: az alatta lévő további láncszemek is ehhez igazodva elfordulnak.

Az évek során fokozódó asszimetrikus terhelés jelei jelennek meg az izomzatban, ízületekben, csigolyákon, porckorongokon.

Az előretolt fejtartás kialakulására hajlamosító legfontosabb tényezők:

 • ostorcsapás jelenséggel járó balesetek, ezután kialakult agyrázkódás utáni szindróma (post-concussion syndrome);
 • bármilyen kisebb, nagyobb fejsérüléssel járó esemény;
 • sport balesetek: lovaglás, síelés, bicikliről, gördeszkáról esés, tigrisbukfenc, fejest ugrás alacsony vízbe;
 • munka közbeni sérülések: leesés létráról, fáról, lépcsőről;
 • gyenge izomzat;
 • nehéz szülés, császármetszés során az újszülött nyakszirtjére történő erőbehatás.

Fokozott kockázatot jelentő munkakörök:

 • rendszeresen hosszú idő eltöltése IT használattal;
 • ülő munkakörben dolgozók, különösen tartós lefelé nézés esetén (3);
 • megerőltető testhelyzetű szakmák, azaz szakmai okból előretolt fejtartással dolgozók, pl. fogorvos, fogtechnikus, kozmetikus, sofőr;

 

Az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes kezelése

A kezelésre nemzetközileg több eljárás ismert. A hagyományon alapuló csontkovács, manuálterapeuta, osteopathiás módszerek mellett hazánkban 2011 óta elérhető az AtlasPROfilax módszer, amit a svájci René-Claudius Schümperli dolgozott ki és szabadalmaztatott 1995-ben. Ez egy speciális eszközzel végzett, nyakszirtre irányuló pontmasszázs (fascia) technika. Az egyedülálló kezelés során az izomzat és a szalagok lazítása történik, ezáltal megszűnik az Atlasz csigolya és a fej közötti mozgáskorlátozottság. A korrekciót követően a fej újra a megfelelő helyen terheli a gerincoszlopot, így a feszes izmok és az abból származó panaszok fokozatosan enyhülnek, megszűnnek.

Ez nem „csontkovács” technika, nem tartalmaz hirtelen mozdulatot, nem fájdalmas, életkortól függetlenül alkalmazható, hatása tartós. A kezelést követő regenációs folyamatot masszázzsal, tornával, jógagyakorlatok végzésével lehet támogatni. A regeneráció üteme függ a páciens életkorától (4), a panaszok fennállásának idejétől. Szükség esetén ezt a regenerációs folyamatot manuálterápiával, a megfelelő izmok erősítésével, nyújtásával lehet támogatni. A Liska Gerincterápia egy komplex módszer, mely az AtlasPROfilax-ot kombinálja manuálterápiával.

A kezelést követően megváltozik a test statikája, a fej könnyen hátra húzható. Az egyenes tartás erőfeszítés nélkül áll helyre. Bármilyen mozgás, sport, ellenállás nélkül, sokkal könnyedebbé válik. Javul a fizikoterápia, gyógytorna hatékonysága. Sportolóknál nagyobb teljesítmények, eredmények születhetnek.

A képen a kezelés előtti és utáni testtartás látható:

A megoldás 5 lépésben

1. lépés: Állapotfelmérés

A személyes konzultáció során a panaszok felvételére kerül sor, melyet állapotfelmérés követ.

2. lépés: AtlasPROfilax kezelés

Az AtlasPROfilax kezelés egy egyedülálló, svájci módszer, mely az Atlas csigolya és a koponya kapcsolatának eltérését korrigálja. Ezáltal a fej kényszertartása megszűnik. A korrekciót követően megváltozik a test súlyeloszlása és ezáltal a nyak, hát, derék tájékon felmerülő panaszok okát szüntethetjük meg.

 

3. lépés: Manuálterápia

A manuálterápia az ízületek csökkent vagy megnövekedett mozgékonysága következtében kialakuló visszafordítható károsodások diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Célja a mozgásrendszer komplex kezelése, a mozgásszervi funkciók megbomlott összhangjának helyreállítása, a mozgás javítása, a fájdalomcsillapítás.

 

 

4. lépés: Tudatos Testtartás Tréning

Egyénre szabottan megtanítjuk, hogyan tudunk úgy állni, ülni, és pihenni, hogy ez a legkevesebb izommunkát igényelje. Ezeket a szempontokat megtartva az izmok és a szalagrendszer tehermentesedik, el tud lazulni. A Tudatos Testtartás Tréning során teszteljük az izmokat, személyre szabottan bemutatjuk, betanítjuk a gyakorlatokat. A szempontok betartásával a kezelést követő regeneráció gyorsítható.

5. lépés: Izmok megerősítése tornagyakorlatok segítségével

A megfelelő izmok összehangolt működésével tartva a medencét a test súlya a farizomra terhelődik, így a derék fájdalommentessé válik. A bemutatott, egyénre szabottan betanított gyakorlatok segítenek a panaszok megelőzésében, kezelésében, és hatékony kiegészítője a Liska Gerincterápiának.

(1) Forward Head Posture – Its Structural and Functional Influence…The Journal of Craniomandibular Practice Jan. 1996 no 1

(2) An Epidemic Spine Problem in our Society – Forward Head Posture http://blogs.palmer.edu/alumnivoices/2015/06/09/an-epidemic-spine-problem-in-our-society-forward-head-posture/

(3) Correlation between forward head posture and neck pain in Iranian office workers Nejat at al Int J Occup Med environ Health2015 295-303 http://ijomeh.eu/The-study-of-correlation-between-forward-head-posture-and-neck-pain-in-iranian-office-workers,

(4) Managing Forward Head Posture in the Elderly The American Chiropractor 2010 July

Időpontfoglalás

Loading...

DR. LISKA-MOHAI MARIANNA

orvos, manuálterapeuta, AtlasPROfilax specialista, belgyógyász, klinikai onkológus, életmód-tanácsadó és terapeuta, fül-akupunktúrás addiktológus

Elérhetőségeink

+36 30 928 5369

 

info@liskaklinika.hu

 

1081 Rákóczi út 71 1/4