Forgolódik egész éjjel? Feszülő nyakkal ébred? Sok párnája van, egyik sem jó?

A pihentető alváspozíciók

Az éjszakai alvásnak alapvető része egy bizonyos mennyiségű mozgás.

Ez a fészkelődés, forgolódás segít megvédi a szervezetünket a huzamosabb mozdulatlanság ártalmaitól: fenntartja a vérkeringést a nyomásnak kitett helyeken, a takaró megigazgatásával óvjuk a testhőmérsékletet, a láb,a kar megfelelő helyzetének megtalálása megelőzi az inak, az izmok és idegek huzamos megfeszülését.

Az ilyen típusú mozdulatok éjjelente tizenöt-húsz percenként fordulnak elő, többnyire a felületesebb, felszínes alvásban.

Ezek a mozgások általában nem olyan erőteljesek, hogy ébredést okoznának.

Mi zavarhatja a mély alvást?

Kar, kéz zsibbadás:

Ok: a keze és a karja igen fájdalmas lehet attól, hogy egész éjjel meg sem mozdította, hanem mereven, gyakran a fül mellé vagy fölé felemelve tartotta. Így a váll fájdalma, az egész kar, de különösen az ujjak zsibbadása jelentkezhet.

Megoldás: Kerüljük alváskor a kar felemelt pozicióját. A vállak fül mellé szorulását megelőzi a jó méretű és formájú párna kiválasztása. A vállak szélessége egyénileg változó, a széles váll magasabb alátámasztást igényel a nyaki szakaszon. A helyes, alkatának megfelelő párna kiválasztásakor a gerincoszlop nem törik meg.

A kézfej vagy ujjak bedagadása: Ha a karra a mellkas súlya, nyomása terhelődik, ez akadályozza a vénás vér ürülését a végtagból.

Derékfájás:

Ok: Háton vagy oldalt fekve fordul elő, hogy az alsó háti, vagy ágyéki csigolyákra, az izmokra fokozódó nyomás lép fel.

Megoldás: Az alvás közbeni testhelyzetet javasolt úgy felvenni, hogy a gerinc hajlatai a lehető legjobban megközelítsék a természetes ívet.

Háton fekvéskor tegyen egy megfelelő méretű párnát a térde alá.

Oldalt fekvéskor a felhúzott térdek közé, méginkább a felső térd alá helyezzünk egy párnát, ami megakadályozza a medence elborulását.

A kismamáknak javasoljuk a  hosszú párnát, amely elég nagy, hogy egész törzsükkel „nekitámaszkodjanak”. Nemcsak kényelmes, de kíméli is a hát alsó részét és a medencét. Mivel neki lehet dőlni, könnyebb megtalálni és megtartani a legmegfelelőbb alvási pozíciót.

Ez a testhelyzet természetesen nemcsak a kismamák derekát kíméli!

A túl kemény, vagy a túl puha matrac is kerülendő.

Nyakfeszülés, nyakfájás, szédülés:

Ok: Hason fekvéskor a fejünket oldalra fordítva a nyakizmok megfeszülhetnek. A hát lehet feszes, a felhúzott térddel alvás a derékra is növekvő terhet okoz. Oldalt fekve a leggyakoribb probléma a nem megfelelő párnaméret. Vagy túlságosan megemelik a fejet, vagy egyáltalán nem támasztják alá, és lefelé görbítik a nyakcsigolyák ívét. Ez utóbbi a nyakszirt feszességét, az izmokban futó arteria vertebralis keringési zavarát, ezen keresztül szédülést provokálhat.

Megoldás:Hason fekvéskor : helyezzünk egy hengerpárnát az alá a váll alá, amely felé a fej elfordult. Így a váll és a nyakizmok is ellazulnak. Ha az alátámasztás a csípőlapátig ér, az a deréknak is pihentető.

A jó párna:

A hagyományos párnák nagyszerűek, már ami a puhaságukat illeti. Kerülni kell, hogy túlságosan megemeljék a fejet, vagy nem kellően támasszák alá a nyakat, és lefelé görbüljön a csigolyák íve.

Az anatómiai gyógypárnák jellegzetessége a hullámos fekvőfelület. Ez felveszi a fej és a nyak alakját, így a csigolyák természetes S vonalú íve megmarad.

Figyelem: az anatómiai párnán hanyatt fekvéskor kerülni kell, hogy a fej hátrabillenjen . mert így a nyakszirt izmai megfeszülhetnek

Fontos szempont, az egyedi testalkat figyelembe vétele: pl a váll szélessége különböző, emiatt mindenkinek más méretű párna felel meg!

Akiknek mindezek nem hoznak megfelelő eredményt, érdemes bejelentkezni a testtartás klinikánkra állapotfelmérésre.

Az előretolt fejtartás és következményeire megoldást hozhat az AtlasPROfilax kezelés a pihentető alvás elérésére.

Loading...

Elérhetőségeink

+36 30 928 5369

 

info@liskaklinika.hu

 

1081 Rákóczi út 71 1/4