A hanyag tartás – egy új népbetegség?

Az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes és következményei

Sokan úgy gondolják, hogy a hanyag tartás „csak” esztétikai kérdés, vagy korral jár, esetleg örökölték az özvegypúpot, de ez nem természetes állapot.

A korosodás képéhez társuló görbe hát napjainkban egyre gyakrabban, és egyre fiatalabb korosztályban látható.

Az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes (Anterior Head Syndrome, AHS)

Az AHS egy olyan tünetegyüttes, amely a fej súlyának a váll elé helyezettségével alakul ki, mivel ez a súly megváltoztatja a gerincoszlop terhelését (1). Kialakulásának folyamata:

 1. A fej előrehelyeződése megváltoztatja a test súlypontjának a helyzetét.
 2. Ennek ellensúlyozására a felső test meggörbül.
 3. A felső test elmozdulása kihat a medencére, a csípő kibillen.

Így az előretolt fejtartás nem csak a fej- és nyakfájásnak lehet az oka, hanem a hát és a derék területén jelentkező problémáknak is. Ezeket összefoglaló néven Előretolt Fejtartás Tünetegyüttesnek nevezzük (2).

Az előretolt fejtartás száznál több ízületet, izmok tucatjait érinti, felgyorsítja az ízületi kopást, beszűkíti a mozgási képességet. Csökkenti a tüdő és szív kapacitását, a fizikai teljesítőképeséget, rövidíti és rontja az életkilátásokat. Mindezt több friss tanulmány is alátámasztja.

Az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes az orvos-manualterapeuta szempontjából

Az előretolt fejtartás egy „kényszertartás”. Elsődlegesen a koponya és az Atlasz csigolya ízületét érintő (C0-C1) funkciózavar, melynek következtében a fej akaratlagosan nem, vagy nehezen húzható vissza. A fej mozgástartománya, forgathatósága is blokkolt lehet. A koponya és az őt tartó I-es nyakcsigolya (az Atlas) közti ízületi szalagok, izmok igen sérülékenyek, főleg erőteljes behatásra – tipikus példája az ostorcsapás jelenség – az ízületi felszínek egymáshoz képest kóros mértékben elmozdulnak. Ennek következtében a szalagok megfeszülnek, s ez a feszesség állandósul. Ez a rendellenesség azt eredményezi, hogy a fej súlya nem az optimális helyen terheli az Atlasz csigolyát. Ez a statikai rendellenesség kihat a gerincoszlopra, mintha a láncsorban elforgatnánk a legfelső láncszemet: az alatta lévő további láncszemek is elfordulnak.

Az évek során fokozódó, asszimetrikus terhelés jelei jelennek meg az izomzatban, ízületekben, csigolyákon, porckorongokon.

A gyakran látható, érezhető ferde fejtartás mellett az előretolt fejtartás, a leggyakoribb következmény.

 Hajlamosító tényezők:

 • ostorcsapás jelenséggel járó balesetek, ezután kialakult agyrázkódás utáni szindróma (post-concussion syndrome );
 • bármilyen kisebb, nagyobb fejsérüléssel járó esemény;
 • egyéb balesetek: lovaglás, síelés, bicikliről, gördeszkáról esés, tigrisbukfenc, fejest ugrás alacsony vízbe;
 • munka közbeni sérülések: létráról, fáról, lépcsőről való esés;
 • nehéz szülés, császármetszés során az újszülött nyakszirtjére történő erőbehatás következtében.

 

Fokozott kockázatot jelentő tevékenységek:

 • az IT használattal sok idő eltöltése;
 • ülő munkakörben dolgozók, különösen tartós lefelé nézés esetén (3);
 • megerőltető testhelyzetű szakmák, azaz szakmai okból előretolt fejtartással dolgozók, pl. fogorvos, fogtechnikus, kozmetikus, sofőr;
 • gyenge izomzattal rendelkezők

 

Az Előretolt Fejtartás Tünetegyüttes kezelése

A kezelésre nemzetközileg több eljárás ismert. A hagyományon alapuló csontkovács, manuálterápia, osteopathiás módszerek mellett  hazánkban 2011 óta elérhető  az eszközös AtlasPROfilax módszer.

Az AtlasPROfilax módszert René-Claudius Schümperli, svájci professzor dolgozta ki és szabadalmaztatta 1995-ben. Ez egy speciális eszközzel végzett, nyakszirtre irányuló pontmasszázs technika. Az egyedülálló kezelés során az izomzat és a szalagok lazítása történik, ezáltal megszűnik az Atlasz csigolya és a fej közötti mozgáskorlátozottság. A korrekciót követően a fej újra a megfelelő helyen terheli a gerincoszlopot, így a feszes izmok és az abból származó panaszok fokozatosan enyhülnek, megszűnnek.

Ez nem „csontkovács” technika, nem tartalmaz hirtelen mozdulatot, nem fájdalmas, életkortól függetlenül alkalmazható, hatása tartós. A kezelést követő regenációs folyamatot masszázzsal, tornával, jógagyakorlatok végzésével lehet támogatni. A regeneráció üteme függ a páciens életkorától (4), a panaszok fennállásának idejétől. Szükség esetén a további regenerációs folyamatot manuálterápiával, a megfelelő izmok erősítésével, nyújtásával lehet támogatni. A Liska Gerincterápia egy komplex módszer, mely az AtlasPRO filax-ot kombinálja manuálterápiával.

A kezelést követően megváltozik a test statikája, a fej könnyen hátrahúzható. Erőfeszítés nélkül tarjuk természetes tartásban magunkat. Bármilyen mozgás,  sport, ellenállás nélkül, sokkal könnyedebben zajlik. Javul a fizikoterápia, gyógytorna hatékonysága. Sportolóknál nagyobb teljesítmények, eredmények születnek.

Kezelés utáni eredmény

(1) Forward Head Posture – Its Structural and Functional Influence…The Journal of Craniomandibular Practice Jan. 1996 no 1

(2) An Epidemic Spine Problem in our Society – Forward Head Posture http://blogs.palmer.edu/alumnivoices/2015/06/09/an-epidemic-spine-problem-in-our-society-forward-head-posture/

(3) Correlation between forward head posture and neck pain in Iranian office workers Nejat at al Int J Occup Med environ Health2015 295-303 http://ijomeh.eu/The-study-of-correlation-between-forward-head-posture-and-neck-pain-in-iranian-office-workers,

(4) Managing Forward Head Posture in the Elderly The American Chiropractor 2010 July

Loading...

Elérhetőségeink

+36 30 928 5369

 

info@liskaklinika.hu

 

1081 Rákóczi út 71 1/4