Böjttel az elzsírosodás ellen

A rajtunk látható súlyfelesleg csak egy része annak a zsírtömegnek, amit hordozunk. Ennél sokkal súlyosabb veszélyt jelent a testünkben az egyes szervekre rakódott zsír. Egészségünket legjobban a májra, szervezetünk méregtelenítésében kulcsszerepet játszó szervünkbe rakódott zsírtömeg veszélyezteti.

Ugyanis, ha kialakul a zsírmáj akkor májunk nem vagy csak alig tudja ellátni feladatát és így az egész szervezetünk gyors hanyatlásnak indul. A korai panaszok, pl: fáradtság nem jellegzetesek, a labor és ultrahang vizsgálat hamarabb kimutatják az eltéréseket. Az évek alatt zajló elzsírosodás végeredménye a zsírmáj, ami hasi ultrahang vizsgálaton jól látható.

A máj elzsírosodásáért sokáig az alkohol volt szinte kizárólagosan felelős. Ez a helyzet az utóbbi évtizedben megváltozott. A környezeti ártalmak megtették hatásukat: a fast food, a sok szénhidrát, édesség, cukros üdítők, gyorséttermi láncok által kínált élelmiszerek túlsúlyossá, beteggé tették a népességet.

Jelenleg a leggazdagabb országokban legalább annyi ember szenved nem alkoholos zsírmájtól, mint alkohol okozta májelváltozástól.

A nem alkoholos zsírmáj mára az egyik leggyakoribb májbetegséggé vált.

A májban történő lerakódás következményes gyulladásos folyamatot indít el, mely kötőszövet-felhalmozódáshoz vezet, végső soron májzsugor is kialakulhat. A betegség fontosságát az is adja, hogy gyakori betegség, súlyos és végérvényes következménye is lehet.

Az időben történő felismerés és kezelés révén a folyamat visszafordítható.

A GetWell angol egészségügyi szaklap 2020. januári számának cikke („The big fat diabetes solution”) szerint a gyógyulásnak, az alkoholos zsírmáj gyógyításának csak egy igazán hatásos és gyors módja ismert: a böjtölés.

„Az időszakonkénti böjtölés, legyen az akár a reggeli kihagyása, akár a napi egyszeri étkezés, akár 1 teljes napi vagy hosszabb ideig, akár három vagy több napig tartó teljes böjt a szervezetet zsírégető üzemmódra állítja át.”

A cikk szerint a szakemberrel egyeztetett testmozgás és böjtölés a zsírmáj eltüntetésének egyetlen hatékony módja. Hosszútávon életmódváltás segít az eredmény megtartásában és új esetek megelőzésében.

A böjt elkezdése előtt javasolt szakember véleményét kérni, akár online konzultáció formájában!

Figyelmeztetés: gyógyszer szedése esetén feltétlen kérje ki szakorvosunk véleményét, jelentkezzen online konzultációra!