Mit jelent az előretolt fejtartás?

A fej minden 2,5 cm előremozdulása további 5 kilogrammal terheli a hát és nyaki izmokat. Becslések szerint az előretolt fejtartással küzdő emberek 30%-kal több energiát fordítanak arra, hogy egyenesen tartsák magukat. Az előretolt fejtartás száznál több izületet és izmok tucatjait érinti. Csökkenti a tüdő és kardio kapacitást, csökkenti a fizikai teljesítőképeséget. Felgyorsítja az izületi elváltozásokat, beszűkíti a mozgási képességet, rövidíti és rontja az életkilátásokat.

Tovább olvasom

Az előretolt fejtartás kialakulásának folyamata

Az eltérések az évek során fokozatosan alakulnak ki, s természetesen egyre fokozódó panaszokkal járnak.

Normál helyzet

Ha a fej megfelelő pozícióban van, a fejünk súlyát a legkisebb erőfeszítéssel tudjuk egyenesben tartani. A nyakszirt izmai lazák, az erek, idegek szabad környezetben futnak.

I. fokozat

A fej súlyának megtartása kihat a nyakszirt, a nyak izomzatára. Kialakul a feszes nyakizom, fejfájás, migrén, szédülés. (keresés optimalizálás további panaszokra) Kiegyenesedik a nyaki görbület, kialakul a gerincferdülés, a hanyag tartás.

II. fokozat

Később fokozódik a háti görbület, özvegypúp alakulhat ki. A kilépő idegpályák, artériák további összenyomódása következtében újabb panaszok alakulnak ki: nehéz fej érzése, súlyosbodó egyensúlyzavar, vállfájás, hátfájás, karzsibbadás.

III. fokozat

Az idő előrehaladtával az élettani görbületek elvesztése következtében károsodnak a porckorongok, gerincsérv, különböző mértékű mozgáskorlátozottság alakul ki. A gerincvelőből kilépő idegek, idegpályák folytonos feszültsége fájdalomhoz vezethet. Ez az állandó nyomás különböző idegrendszeri panaszok, valamint szervi rendellenességek oka is lehet. Ha az agy és a gerincvelő együttes működése zavart szenved, az az egyén pszichikai és érzelmi állapotát is negatívan befolyásolja.

A gerincoszlopunk görbületei befolyásolják a kapcsolódó ízületek pozícióját, s az egészet összetartó szalagok, inak és izmok feszességét.

A gerincferdülés a gerincoszlopból kilépő idegszálakon keresztül a szerveink működésére is hatást gyakorol.

Összefoglalva: a testtartás az élettani jelzője annak, hogy mi zajlik benned.

Ezért az előretolt fej nem csak esztétikai probléma: súlyos terhet jelent a test egészére, egészségére.

Mivel a testtartás kihat az élettani funkciókra, a fizikai, szellemi teherbírásra, munkaképességre, így az egész családi életre is befolyással bírhat.

Időpontfoglalás

Loading...

Elérhetőségeink

+36 30 928 5369

 

info@liskaklinika.hu

 

1081 Rákóczi út 71 1/4